Nyheter och aktiviteter

Event

24 oktober: FN-dagen 2020

FN-dagen närmar sig och i år fyller United Nations 75 år och Global Compact fyller 20 år, vilket självklart ska firas!

Uppskattningsvis arbetar 100 miljoner människor för organisationer som deltar i UN Global Compact. Det innebär att vi tillsammans kan göra stor skillnad! Alla anställda har möjligheten att engagera sig och lära sig mer om hur de kan växla till ett hållbart beteende både på arbetsplatsen och i hemmet. Om 100 miljoner människor gör en liten förändring i sin vardag kan det leda till enorma positiva effekter ur ett globalt perspektiv.

Tips från UN Global Compact på hur ni kan engagera er under FN-dagen:

Event

26 oktober: The Nordic Future of Business Summit

The Nordic Future of Business Summit

Det årliga nordiska eventet hålls den 26e oktober. Eventet fokuserar på att intensifiera arbetet kring att ta fram hållbara affärsmodeller och finansiering som inkluderar trender såsom digitalisering och klimatfokus.

Sandra Ojiambo, CEO & ED for UN Global Compacts, Robert Strand, Executive Director of Responsible Business, University of Berkley, samt Nordiska VD:ar från Alecta, Schibsted och ST 1 Nordic är några av eventets talare.

Nordic Future of Business Summit är UN Global Compacts nordiska möte år 2020. Eventet kommer att hållas helt digitalt, för registrering vänligen klicka här!

Event

13 oktober: Cirkulär omställning – en praktisk session kring…

Har du ett intresse för cirkulär ekonomi? Funderar du kring hur din verksamhet kan bli cirkulär? Kanske genomför ni just nu en cirkulär omställning men söker inspiration?

Med detta webbaserade event vill vi inspirera och vägleda företag i deras ambition att ställa om mot en cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller. Vi kommer att presentera guiden ”From Linearity to Circularity – vår helt nylanserade guide för att hjälpa företag att ställa om mot den cirkulära ekonomin.

Nästan hälften av de globala växthusgasutsläppen kan härledas till hur vi producerar och använder produkter. Med globalt växande befolkningsmängd och ökande koldioxidutsläpp behöver den linjära ekonomins logik utmanas – att använda jordens begränsade resurser till produkter som slängs redan efter en användningscykel är inte hållbart i den utsträckning som det sker idag. Vi måste bli bättre på att återanvända och bevara resurser, vilket är kärnan i en cirkulär ekonomi.

Detta event inleds med en kort uppdatering av klimatläget i världen just nu, varpå konceptet cirkulär ekonomi introduceras – vad det är för något samt dess potential både för klimatet och affärsmodeller. Därefter kommer guidens föreslagna steg för cirkulär omställning att presenteras och förklaras, där ni kommer få möjlighet att ställa frågor kring guiden till författarna Fredrik Ingelsson och Magnus Mellgren.

Eventet avslutas med en paneldiskussion om cirkulär omställning där företagsrepresentanter från Volvo Cars, Camfil och Accus delar med sig av sina erfarenheter från cirkulär omställning och diskuterar utmaningar och tillvägagångssätt. Genom en panel med företag av varierande bransch och storlek hoppas vi uppnå en bred applicerbarhet av lärdomar.

Eventet är riktat till alla våra medlemmar som vill lära sig mer om cirkulär omställning. Det är inte nödvändigt att ha hållbarhet som huvudarbetsuppgift, tvärtom är eventet utformat för att engagera verksamhetens alla hörn. Så bjud gärna in dina kollegor – gärna från produktutveckling, affärsutveckling, inköp eller sälj eftersom dessa funktioner utgör centrala roller för den cirkulära omställningen.

Du kommer bland annat lära dig mer om:

 • Vad är cirkulär ekonomi och vilka är dess nyttor?
 • Hur kan vi gå tillväga för att bli mer cirkulära?
 • Hur har andra företag rent praktiskt hanterat cirkulär omställning?

Praktisk information

Tid: 13 oktober 2020, kl. 9:30-11:00.

Webbevent: 
Eventet sker online via Zoom. Länken till webbeventet skickas ut en vardag före seminariet.

Målgrupp: 
Guiden riktar sig till företag vars verksamhet behandlar fysiska produkter, såväl tillverkande företag som företag inom deras leverantör- eller värdekedjor.

Deltagare: 
Eventet är öppet för alla som är anställda hos medlem i Global Compact Network Sweden.

Registrering: 
Eventet är kostnadsfritt. Anmälan senast 12 oktober kl. 12.00.

Kontakt: Har du frågor om eventet är du välkommen att mejla till info@globalcompact.se.

OBS: Mötet är endast för medlemmar i Global Compact Network Sweden.

Välkomna!


Agenda

09:30 – 11:00

 • Välkomna!
 • Inledning – Klimatläget i världen: Vad händer med klimatet just nu och varför är vårt agerande de kommande 10 åren så viktigt?
 • Presentation av vår guide för cirkulär omställning: ”From Linearity to Circularity” – Cirkulär ekonomi introduceras och vi presenterar vår guide för hur företag kan ställa om mot den cirkulära ekonomin och cirkulära affärsmodeller. Det kommer även ges utrymme för frågor.
 • Paneldiskussion om cirkulär omställning: Företagen delar med sig – Företagsrepresentanter från Volvo Cars, Camfil och Accus delar med sig av sina erfarenheter från cirkulär omställning och diskuterar frågeställningar som ska ge dig värdefulla insikter.
 • Avslut

Agendan kommer att kompletteras med specifika tider och talare för de olika agendapunkterna inom kort. 


Mer information om guiden

För mer information samt nedladdning av guiden, klicka här.
Läs även vårt pressmeddelande om lanseringen av guiden här.

Nyheter

Publikation: En guide för hur din verksamhet kan ställa…

Publikation, 2020-09-28

Visste du att nästan hälften av de globala växthusgasutsläppen kan härledas till hur vi producerar och använder produkter? Med globalt växande befolkningsmängd och ökande växthusgasutsläpp måste vi utmana den linjära ekonomins logik – att använda jordens begränsade resurser till produkter som slängs redan efter en användningscykel är inte hållbart i den utsträckning som det sker idag. Vi måste bli bättre på att återanvända och bevara resurser, vilket är kärnan i en cirkulär ekonomi. Näringslivets omställning mot en cirkulär ekonomi sker genom cirkulära affärsmodeller. Men just hur kan företag ställa om till cirkulära affärsmodeller?

Global Compact Network Sweden vill med denna guide ge vägledning åt företag som vill ställa om mot en cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller. Guiden riktar sig till företag vars verksamhet behandlar fysiska produkter, såväl tillverkande företag som företag inom deras leverantör- eller värdekedjor. Den är utformad för att vara relevant för företag oavsett storlek eller bransch. Värdefulla insikter finns att hämta både för företag som befinner sig i startgroparna för cirkulär omställning samt för de som kommit en bit på vägen.

Guiden inleds med en kort introduktion till cirkulär ekonomi. Detta för att skapa en grundläggande förståelse för den cirkulära ekonomin samt dess potential. Vidare presenterar guiden fyra övergripande steg för cirkulär omställning och behandlar centrala utmaningar som företag ställs inför. Inom varje steg presenteras handlingsförslag och frågeställningar som syftar till att hjälpa företag att fokusera sina insatser i rätt riktning samt utvärdera sin nuvarande cirkulära strategi.

Guiden bygger på erfarenheter från medlemsföretag och grundar sig i ett examensarbete inom cirkulär ekonomi som genomfördes våren 2020 av Fredrik Ingelsson och Magnus Mellgren som studerat Industriell Ekonomi och Innovationsledning på Chalmers. I det arbetet analyserades cirkulära initiativ från ett flertal medlemsföretag som påbörjat sin omställning mot en cirkulär ekonomi.

Vi vill rikta ett stort tack till samtliga medlemmar som engagerat sig och delat med sig av värdefulla lärdomar då det är ni som möjliggjort denna guide!

Ladda ner guiden “From Linearity to Circularity – A guide on how companies can transition into the circular economy” här.

Läs även vårt pressmeddelande om lanseringen av guiden här.

Nyheter

Statement from Business Leaders for Renewed Global Cooperation

UN Global Compact lanserade i mitten av augusti en kampanj med målet att få VD:ar från deltagande företag att skriva under ett uttalande för förnyat globalt samarbete, och därmed visa stöd för fred och säkerhet, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling.

På bara en månad så har detta “Statement” skrivits under av över hela 60 VD:ar i Sverige och globalt över 1500 VD:ar. Det från både stora och mindre företag i praktiskt taget alla branscher och i över 100 länder. Vilket innebär ett enormt stöd för inkluderande multilateralism.

Företagsledarnas uttalande utvecklades av UN Global Compacts plattform (Action Platform) för fred, rättvisa och starka institutioner, vars arbete överensstämmer med och stöder mål 16 för hållbar utveckling.

Mer information om vad uttalandet innebär kan du läsa om här.

Nyheter

Underteckna ett uttalande från företagsledare för förnyat globalt samarbete!

UN Global Compact uppmanar vårt nätverk av tusentals företag att visa stöd för inkluderande multilateralism genom att underteckna ett uttalande från företagsledare för förnyat globalt samarbete. För att registrera din VD: s support, vänligen fyll i onlineformuläret senast den 14 september 2020!

Du hittar formuläret och all information om uttalandet här.

FN: s 75-årsjubileum kommer i en tid av extrema utmaningar och global transformation, och tjänar som en stark påminnelse om att internationellt samarbete måste mobiliseras över gränser, sektorer och generationer för att anpassa sig till förändrade omständigheter. Genom tiderna, har FN försökt förena intressenter överallt för att ta itu med världens största utmaningar. Ändå hotas vårt multilaterala system av dem som vill gå ensamma snarare än att arbeta tillsammans. I en anda av förnyat globalt samarbete måste offentliga och privata institutioner visa att de är ansvariga, etiska, inkluderande och transparenta.

Ni är varmt välkomna att kontakta kansliet för eventuella frågor gällande uttalandet.

Event

#UNiting Business LIVE 21-23 September 2020!

#UNitingBusiness LIVE är en del av FN:s generalförsamlings 75:e samling och är en interaktiv digital upplevelse bestående av tre forum under tre dagar, 21-23 september, med representanter från näringslivet, FN, regeringar och civilsamhället. Med syftet att främja meningsfulla nätverksmöjligheter och inspirerande sessioner. Eventet är gratis för alla deltagare i UN Global Compact!

För agenda och registreringen vänligen klicka här, ni är också varmt välkomna att kontakta kansliet för eventuella frågor om detta event som är en del av UNGA-veckan (United Nations General Assembly) 2020.

Event

1 september: Introduktion till UN Global Compact och det…

Är du ny medlem i Global Compact Network Sweden eller kanske bara nyfiken på vad vi gör och vår koppling till UN Global Compact? Varmt välkommen till en webbsänd introduktion den 1 september.

Vid detta tillfälle får du som medlem en introduktion till verksamheten och möjlighet att ställa frågor och dela dina förväntningar på medlemskapet.

På mötet kommer du få lära dig mer om: 

 • Vad är UN Global Compact och Global Compact Network Sweden?
 • Vilka krav och förväntningar finns det på ditt företag/organisation som deltagare i UN Global Compact?
 • Vilka är kraven för COP-rapporteringen?
 • Vilka möjligheter finns det att engagera sig på lokal och global nivå?

Mötet riktar sig framförallt till dig som är ny medlem i Global Compact Network Sweden, men passar även dig som arbetar för ett medlemsföretag men kanske inte tagit del av nätverkets aktiviteter tidigare. Om du har kollegor som du tror är intresserade av att lära sig mer om Global Compact, tipsa gärna dem att anmäla sig!

För att introducera verksamheten och svara på frågor deltar Maria Collin, Executive Director och Philip Thormark, Head of Operations på Global Compact Network Sweden.

Praktisk information

Tid: Tisdag 1 september 2020, kl 09.30-11.00.

Webbevent: Eventet sker online. Länken till webbeventet skickas ut en vardag före seminariet.

Deltagare: Alla som är anställda hos medlem i Global Compact Network Sweden.

Registrering: Eventet är gratis. Sista anmälningsdag är 31 augusti.

Kontakt: Har du frågor om eventet är du välkommen att mejla till info@globalcompact.se.

OBS: Mötet är endast för medlemmar i Global Compact Network Sweden.

Nyheter

Pressmeddelande om Leaders Summit 2020

HEADS OF STATE JOIN CEOS AND UN CHIEFS AT LARGEST-EVER UN CONVENING OF GLOBAL BUSINESS LEADERS

More than 20,000 sustainability champions attend UN Global Compact’s 20th anniversary Leaders Summit online

UNITED NATIONS, New York, 16 June, 2020 — German Chancellor Angela Merkel and the Presidents of Botswana, Colombia, Costa Rica and Ethiopia joined the President of the UN General Assembly and UN Secretary-General alongside dozens of Chief Executive Officers and UN chiefs at the United Nations Global Compact Leaders Summit to address the private sector’s response to three unprecedented and interconnected global crises — health, inequality and climate change.

Over 26 hours of continuous virtual programming — including more than 100 global, regional and local sessions — the Summit was the UN’s largest, most inclusive and most sustainable convening of purpose-driven business leaders committed to tackling societal challenges and advancing the Sustainable Development Goals (SDGs). More than 20,000 business and sustainability leaders from over 180 countries participated in their local time zones and languages.

Under the theme of “Recover Better, Recover Stronger, Recover Together,” the event marked the 20th anniversary of the UN Global Compact, providing a platform of platforms where leaders from business, civil society, Governments and the UN were challenged to reflect on the importance of collaboration and public-private partnerships, and increase their ambition to achieve the SDGs.

“I am encouraged to see so many companies, of so many sizes and from so many sectors and countries, recognizing the urgent need for global unity and international cooperation. Our shared aim is to see businesses integrating the Ten Principles of the UN Global Compact into their core strategy and operations, taking strong steps to support the SDGs, and reporting publicly on progress,” said UN Secretary-General António Guterres in his opening remarks from UN Headquarters in New York.

The Leaders Summit marked the transition to new leadership for the UN Global Compact, with Sanda Ojiambo of Kenya taking over from Denmark’s Lise Kingo as Executive Director.

Reflecting on five years of leadership as the UN business chief, Ms. Kingo said “The Ten Principles and the SDGs must inform every decision and action — big and small, in every part of business. All the way into the supply chain. We need many more businesses to adopt this approach, so it becomes the new normal.”

“While the COVID-19 pandemic has created an unprecedented global crisis, let us not forget that climate change and growing inequalities continue to shake the very foundations of business and of humanity. Now more than ever, business can and should play a central role in societal transformation,” said Ms. Ojiambo in her concluding remarks.

During an Asia-Pacific plenary session, the UN Global Compact launched the Action Platform on Sustainable Infrastructure for the Belt and Road Initiative to Accelerate the SDGs. With more than 100 SDG targets linked to infrastructure, the world can benefit from leveraging the Belt and Road Initiative — expected to impact 60 per cent of the world’s population, 40 per cent of world trade and 30 per cent of world GDP — as a collaborative mechanism to further the advancement of the SDGs.

Speaking on the launch, Ren Hongbin, Vice Chairman SASAC and UN Global Compact Board Member, said, “I hope that the Action Platform launched by the UN Global Compact today will serve as a key international mechanism to facilitate the business community’s contribution to boost sustainable infrastructure and investment along the Belt and Road Initiative countries to accelerate the SDGs.”

At the event, the UN Global Compact, in collaboration with DNV GL, released UN Global Compact 20th-Anniversary Progress Report: Uniting Business in the Decade of Action — an analysis of progress businesses have made in embedding the Ten Principles in their strategies and operations to align with the universal values of the UN, and in contributing to the 17 SDGs. Based on annual survey data supported by interviews with UN Global Compact participants, the report takes stock of how businesses are performing on critical sustainability topics. Broadly, the report finds that companies need to take more ambitious actions, at scale, to meet the objectives of the 2030 Agenda and create the world we want. For example, while 84 per cent of companies participating in the UN Global Compact are taking action on SDGs, only 46 per cent are embedding them into their core business and only 39 per cent have targets that are sufficiently ambitious, science-based and/or align with societal goals.

Together with Russell Reynolds Associates, the UN Global Compact also launched Leadership for the Decade of Action. The report sets out to discover what can be learned from business leaders who are integrating sustainability across strategy, operations and stakeholder engagement and what this means for how board and C-suite leaders are selected. It reveals an urgent need for transformational business leaders who look beyond near-term profits to make the long-term sustainability and resilience of our world a top business priority — both within and beyond their firms and broader ecosystems.

The UN Global Compact also released Introducing Business Benchmarks for the Decade of Action, featuring an initial set of best practice business benchmarks to gauge whether corporate activities are aiming at the necessary level of ambition to deliver on the SDGs. The announcement comes as part of the SDG Ambition initiative, a partnership with Accenture and SAP, which aims to enable the world’s leading companies to embrace ambitious targets and advance the integration of the SDGs into core business management, business processes and information technology landscapes.

As part of these efforts to call for more ambitious action across the SDGs, speakers at the Leaders Summit called for companies to take specific action across a range of issue areas, including on gender equality, with Manny Chirico, Chairman and Chief Executive Officer of PVH Corp., announcing the company’s patron support for Target Gender Equality which will support participants on their journey to achieve gender balance in business leadership.

Other speakers at the event included: Her Excellency Amina Mohammed, UN Deputy Secretary-General; Mark Carney, UN Special Envoy on Climate Action and Climate Finance; Al Gore, Founder and Chairman of The Climate Reality Project; Ban Ki-moon, former UN Secretary-General and Deputy Chair of The Elders; Michelle Bachelet, UN High Commissioner for Human Rights; Alicia Bárcena, Executive Secretary, ECLAC; Sharan Burrow, General Secretary of the International Trade Union; Roberto Marques, Chief Executive Officer of Natura & Co; Sandra Wu Wen-Hsiu, Chairperson and CEO of Kokusai Kogyo; Julie Sweet, CEO of Accenture; Helena Helmersson, CEO of H&M Group; Ilian Mihov, Dean of INSEAD; and Fiona Reynolds, CEO of PRI, amongst others.

20 years of the UN Global Compact Uniting Business for a Better World

About the United Nations Global Compact

As a special initiative of the UN Secretary-General, the United Nations Global Compact is a call to companies everywhere to align their operations and strategies with ten universal principles in the areas of human rights, labour, environment and anti-corruption. Launched in 2000, the mandate of the UN Global Compact is to guide and support the global business community in advancing UN goals and values through responsible corporate practices. With more than 10,000 companies and 3,000 non-business signatories based in over 160 countries, and more than 60 Local Networks, it is the largest corporate sustainability initiative in the world.   

For more information, follow @globalcompact on social media and visit our website at unglobalcompact.org

covid-19

Virtual Leader Summit är snart här!

Missa inte Global Compacts 20-årsjubileum online, “Virtual Leaders Summit”, på måndag och tisdag nästa vecka, 15-16 juni. På konferensen, som går under titeln ”Recover better, recover stronger, recover together”, kan du både lyssna och aktivt delta när ledare från hela världen diskuterar hur världssamfundet hållbart kan återhämta sig och skapa ett starkare globalt samhälle efter coronakrisen.

På programmet hittar du bl.a. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, FN:s generalsekreterare António Guterres, USA:s tidigare vice president Al Gore och H&Ms VD Helena Helmersson. Även Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg kommer att medverka!

Det också nästa vecka som Lise Kingo avgår som Executive Director för United Nations Global Compact och vi officiellt välkomnar Sanda Ojiambo nya ledare för initiativet.

Deltagande är gratis för företag/organisationer som är anslutna till UN Global Compact. Se hela programmet och anmäl dig via knappen nedan.