Vanliga frågor

 • Vad är UN Global Compact Network Sweden?

  UN Global Compact Network Sweden är svenskt näringslivs största hållbarhetsnätverk. Vi är en ideell förening och det svenska nationella nätverket för UN Global Compact, FN:s globala hållbarhetsinitiativ. Vi arbetar utifrån UN Global Compacts Tio Principer och de Globala målen för att hjälpa svenska företag och organisationer att accelerera deras hållbarhetsarbete och bidra till en bättre värld.

  Vilka kan delta i nätverket och hur går man med?

  Alla svenska företag och organisationer kan ansöka om deltagande i UN Global Compact. Svenska deltagare i UN Global Compact blir sedan automatiskt medlemmar i UN Global Compact Network Sweden. Några undantag finns:

  • FN-sanktionerade organisationer och företag
  • Företag och organisationer listade på ”UN ineligibility list” av etiska skäl
  • Företag som har intäkter från landminor eller klusterbomber
  • Företag som har intäkter från tobak

  Vilka åtaganden finns för att gå med?

  För att gå med behöver verksamheten vd skriva under ett Letter of Commitment. Företag åtar sig även att årligen genomföra en Communication on Progress (CoP) och betala en medlemsavgift. Av deltagare i UN Global Compact förväntas följande:

  • Att implementera förändringar i verksamheten, så att UN Global Compacts Tio Principer blir en del av strategin, kulturen och den dagliga verksamheten.
  • Att offentligt förespråka UN Global Compact och dess principer i sin kommunikation.
  • Att regelbundet rapportera till sina intressenter om implementeringen av de Tio Principerna i verksamheten och verksamhetens stöd av lokala och globala samhällsprioriteringar.

  Vad är avgiften?

  Alla företag med intäkter över 1 miljon SEK betalar en årlig avgift för deltagande i initiativet som baseras på företagets omsättning.
  Icke-företagsorganisationer betalar ingen avgift.

  Tillkommer det några kostnader om man vill gå på era event, utbildningsprogram eller annat?

  Nej, hela vårt medlemserbjudande är inkluderat i medlemsavgiften. Inga andra kostnader tillkommer.

 • Vad är Communication on Progress (CoP)?

  Att vara medlem i UN Global Compact innebär att varje företagsmedlem årligen ska svara på och publicera en Communication on Progress (CoP) med information om sitt arbete med de Tio Principerna och bidrag till de Globala målen. Kärnan i Communication on Progress utgörs av ett standardiserat frågeformulär på en digital plattform där företagen svarar på frågor kring arbetet och med de Tio Principerna och de Globala målen.

  Vad är Communication on Engagement (CoE)?

  Icke-företagsorganisationer såsom ideella organisationer och aktörer inom akademin har inte samma årliga rapporteringskrav som företagmedlemmar har, utan de skickar i stället in en Communication on Engagement (CoE) vartannat år.

  Vad händer om en medlem inte genomför sin CoP/CoE?

  Om en CoP/CoE inte lämnas in i tid blir företaget eller organisationen i första hand listat som non-communicating och i andra hand delisted, dvs. uteslutet från nätverket. Vi finns här för att guida er genom CoP/CoE för att se till att dessa genomförs i tid. Hör av er till det svenska sekretariatet om du har frågor.

 • Hur får UN Global Compacts logotyp användas?

  UN Global Compacts standardlogotyp är exklusiv för UN Global Compact och får därmed inte användas av medlemmar eller deltagare i initiativet.

  Däremot uppmuntras medlemmar att använda UN Global Compacts ”We Support”-logotyp i sin kommunikation. För att göra det behöver ni ansöka om tillåtelse genom en s.k. ”Logo Request” i UN Global Compacts onlinesystem. Hur du gör detta finner du här.

  Hur får jag tillgång till Academy?

  Academy är vår digitala utbildningsplattform som erbjuder dig som företagsmedlem, och alla dina kollegor, över 70 onlinekurser och on-demandvideos inom olika hållbarhetsområden. För att få tillgång behöver du skapa ett konto här.

  Academy erbjuder också visst material för dig som ännu inte är medlem.

  Hur kan jag prenumerera på ert nyhetsbrev?

  Här kan du prenumerera på nyhetsbrevet från UN Global Compact Network Sweden där du får information om vad som är på gång i nätverket, våra kommande event, utbildningsprogram och annat aktuellt innehåll.

  Du kan också prenumerera på UN Global Compacts globala nyhetsbrev ”Bulletin”. Läs mer om det och skriv upp dig som prenumerant här.

  Hur lägger jag till en ny intern kontaktperson (Contact Person)?

  Det gör du på UN Global Compacts dashboard. För instruktioner, följ punkt tre i denna guide.

Övriga frågor?

Vi finns här för att svara dina frågor!