{{event.title}}
{{event.excerpt}}
Vi stöttar svenska företag i implementeringen av de Tio Principerna och de Globala målen med fyra centrala fokusområden.
Hantera risker och utnyttja möjligheter
Världen står inför aldrig tidigare skådade miljö- och klimatutmaningar. Klimatförändringar, föroreningar, förlust av biologisk mångfald och naturresurser sätter press på naturen och ekosystemen och utmanar våra levnadsvillkor. Ett av våra fokusområden är därför klimat och miljö.
Genom att vara en del av UN Global Compact åtar sig företag och organisationer att implementera de Tio Principerna, varav tre vägleder arbetet inom klimat och miljö;
Princip 7: Stödja försiktighetsprincipen vad gäller miljörisker.
Princip 8: Ta initiativ för att stärka ett större miljömedvetande.
Princip 9: Uppmuntra utvecklandet av miljövänlig teknik.
Övergången till en cirkulär och grön ekonomi erbjuder många affärsmöjligheter. Förebyggande hållbarhetsarbete förbättrar företagets resursutnyttjande, minskar kostnader och kan stödja utvecklingen av nya cirkulära affärsmodeller och gröna produkter. Ett ansvarsfullt företagande värderas också högt av allt fler intressenter, investerare och medarbetare och kan därmed stärka konkurrenskraft och tillväxt.
UN Global Compact och UN Global Compact Network Sweden erbjuder verktyg, utbildningar och initiativ för att stödja företag i klimat- och miljöarbetet. Ta del av ett axplock nedan.
Ett utbildningsprogram som ger vägledning till företag för att stätta ambitiösa vetenskapsbaserade mål enligt Science Based Targets och rapportera utsläpp enligt GHG-protokollet.
Anta bättre vattenförvaltningsmetoder genom att gå med i CEO Water Mandate.
Ett samarbetsinitiativ för att driva ambitiösa klimatåtgärder och göra det möjligt för organisationer att sätta vetenskapsbaserade klimatmål.
För högre lönsamhet, ökad kompetens och lika möjligheter
Vårt andra fokusområde är jämställdhet, då är näringslivet i Sverige fortfarande inte är jämställt. Den privata sektorn i Sverige vittnar om en stark snedfördelning mellan män och kvinnor i ledande positioner och gapet mellan kvinnors och mäns disponibla inkomst har knappt förändrats på 25 år. Men med rätt stöd och kunskap går detta att förändra.
Vägen till ett jämställt näringsliv är komplex, men vi finns här för att stötta våra medlemsföretag genom att erbjuda en mängd redskap för att sätta ambitiösa jämställdhetsmål och bidra till FN:s Globala mål nummer 5: Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. Utforska några av våra verktyg, utbildningar och initiativ nedan.
I vårt utbildningsprogram får företag stöttning i att sätta ambitiösa mål för kvinnors representation och ledarskap. Dessutom får ni hjälp att utvärdera er nuvarande jämställdhetsprestation.
En uppsättning principer som ger vägledning till företag i hur man säkerställer jämställdhet och kvinnors egenmakt. Genom att underteckna WEPs förbinder sig företag att främja jämställdhet på högsta nivå.
Inför kvinnodagen varje år erbjuds kurser för att hjälpa dig och ditt företag att vidta meningsfulla åtgärder för jämställdhet. Ta kurserna och få ditt certifikat idag.
Respektera människors rätt till värdiga levnadsvillkor
Mänskliga rättigheter bygger på en lika enkel som kraftfull grundtanke: att alla människor har lika värde och rättigheter. Företagen har en stor inverkan på mänskliga rättigheter. Ofta påverkar dem de mänskliga rättigheterna för sina anställda, för arbetare i sina värdekedjor, i samhällena runt sin verksamhet, och till och med för slutkonsumenten. Företag påverkar, direkt eller indirekt, praktiskt taget hela spektrumet av internationellt erkända mänskliga rättigheter. Därför är ett centralt fokusområde just mänskliga rättigheter och arbetsrätt.
De första sex av de Tio Principerna behandlar mänskliga rättigheter och arbetsrätt. De är framtagna i enlighet med FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och ILO:s Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work.
Det blir allt viktigare att främja mänskliga rättigheter över företagets verksamhet, genom företagets värdekedjor – och bortom dessa. Vi erbjuder våra medlemmar verktyg och vägledning på resan mot ett ansvarsfullt företagande som står upp för mänskliga rättigheter. Exempel på dessa hittar du nedan.
Ett utbildningsprogram där företag får vägledning och lokalt stöd för att etablera en due diligence-process för mänskliga rättigheter i linje med internationella standarder.
Med hjälp av detta verktyg kan företag utvärdera sitt arbete med levnadslöner och därigenom bidra till ökad jämlikhet globalt.
Denna verktygslåda erbjuder en guide för företag som vill ställa bättre krav på goda arbetsförhållanden i leverantörskedjan. Den är framtagen för att förbättra inköpsprocessen.
Halvvägs till Agenda 2030, men inte halvvägs klara med jobbet
Världen står inför en aldrig tidigare skådad kraftansträngning för att uppnå Agenda 2030 och de Globala målen. Från att FN:s medlemsländer antog de Globala målen år 2015 har mer än halva tiden gått, men vi är långt ifrån halvvägs klara med jobbet för att få målen uppfyllda. Företagen spelar en avgörande roll på resan. Innovationskraften, viljan och ambitionen finns hos svenska företag, men ofta ser företag svårigheter i att sätta målen i kontext till den egna verksamheten.
UN Global Compact syftar till att tillgängliggöra de Globala målen för företag, så att näringslivet lättare kan bidra till vår gemensamma agenda. Se exempel på utbildningar, rapporter och event nedan.
Ett utbildningsprogram för unga innovatörer på medlemsföretag som vill driva hållbarhetsinnovation och leverera konkreta lösningar kopplade till de Globala målen.
Endast 15 procent av de Globala målen ligger i linje med Agenda 2030. UN Global Compact har identifierat fem områden där företag kan göra störst insats med snabbast påverkan till 2030.
En databas är utformat för att hjälpa företag att integrera de Globala målen i hållbarhetsrapporteringen.
Med våra aktiviteter bidrar vi med kunskap, vägledning och verktyg så att du och din verksamhet kan förbättra ert strategiska hållbarhetsarbete.