Valberedningens arbete och nomineringsprocess för styrelsen 2020

Valberedningen har vid det här laget arbetat mer eller mindre aktivt sedan augusti. Här följer nu en första rapport om hur vi har tolkat vårt uppdrag och hur vi arbetat med det.

Hej medlem eller blivande medlem,

Valberedningen har vid det här laget arbetat mer eller mindre aktivt sedan augusti. Här följer nu en första rapport om hur vi har tolkat vårt uppdrag och hur vi arbetat med det.

Bakgrund

I stadgarna framgår att föreningen ”har till ändamål att på nationell nivå stödja framdrift för United Nations Global Compacts tio principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och anti-korruption, och förankra initiativet i olika nationella och kulturella sammanhang. Föreningen ska uppfylla sitt ändamål genom att ge medlemmarna möjlighet till erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling inom områden som utgör eller anknyter till United Nations Global Compacts principer.”

Föreningens Arbetsplan för 2019 bygger på den enkät som genomfördes 2018.

Enligt arbetsplanen finns ett antal konkreta områden föreningen borde fokusera på:

  • kontinuerlig dialog kring trender och analys av olika medlemsrelevanta frågor
  • konkret rådgivning och diskussioner för praktiskt arbete med Global Compacts principer;
  • inventering av frågor där medlemsföretagen efterfrågar gemensamma lösningar;
  • skapa arbetsgrupper kring United Nations Sustainable Development Goals;
  • engagera företags- och koncernledningar för att nyttja deras insikter och erfarenheter;
  • hantera frågor som är relevanta för investerare; samt
  • samarbete med olika myndigheter för att skapa synergier.

Detta blev vår utgångspunkt för uppdraget inför stämman 2020.

Vår uttolkning av uppdraget

För att kunna nå dessa mål krävs en styrelse där varje ledamot på eget initiativ tänker och agerar för att möta utmaningarna, i syfte att skapa ett tydligt mervärde för den samlade medlemskretsen. Det i sin tur förutsätter att varje ledamot bidrar aktivt och konstruktivt. I valberedningen har vi haft detta i åtanke när vi utvärderat nuvarande ledamöters insatser och i det pågående arbete med att identifiera nya kandidater. Inte bara till styrelsen utan också individer som på olika sätt kan vilja engagera sig i GCNS arbete, t.ex. inom de arbetsgrupper som kan komma att etableras för specifika frågor.

GCNS styrelse går nu, efter en rejäl uppstramning av verksamheten och efter tillkomsten av ett professionellt styrt kansli, mot en mer traditionell roll som strategiskt organ som via den operativa ledningen ska kunna verkställa de strategiska visionerna och besluten.

Styrelsen bör inte bli nämnvärt större än vad den är. Istället bör man kunna arbeta med olika arbetsgrupper för att dels engagera medlemmar som vill delta i verksamheten dels etablera en kandidatpool av potentiella och relevanta framtida ledamöter.

Status

GCNS har idag en mycket kompetent styrelse med brett kunnande och god erfarenhet av Global Compacts 10 principer. Styrelsen utgör också ett relativt representativt urval av GCNS:s medlemmar.

Vårt arbete inom Valberedningen har inriktat sig på att analysera om det finns skäl, och i så fall hur vi då ska kunna medverka till, att göra styrelsen ännu starkare samt se över vilka områden som borde kompletteras. För att stärka mervärdet för medlemmarna behöver alla organisationer en engagerad styrelse med stort, aktuellt och relevant kunnande samt breda och väl fungerande nätverk. En styrelse där de enskilda ledamöterna lägger ned arbete på att utveckla GCNS på olika sätt.

Metod

Arbetet började med en enkät som varje styrelseledamot ombads besvara. En något kortare version av denna enkät kommer i den här valberedningens arbete att vara det dokument som de som vill delta mer aktivt i GCNS verksamhet, bortom den egna rollen och till gagn för organisationen och dess mål, blir ombedda att besvara. Syftet är att säkerställa att vi fångar upp relevanta kompetenser, nätverk och områden.

Efter utvärdering av enkätsvaren följde intervjuer med dels personer som vi behövde förstå mer om på grund av deras roller i styrelsen dels personer som representerade företag/branscher som vi ville veta mer om.

I den förra kategorin ingick självklart GCNS ordförande och vice ordförande. Deras visioner och tankar behövde vi förstå på detaljnivå för att kunna säkerställa att vi arbetade med kravprofiler som var relevanta för dessa visioner etc. För att tillgodose ett effektivt och relevant flöde av finansiell information mellan styrelse och kansli och tvärtom så intervjuades även ED och kassör som båda såg ekonomistyrningen som en mycket viktig funktion som skulle säkras genom månatliga möten. Båda ska agera som proaktiv ”nivåregulator” men utifrån olika grundförutsättningar.

Framtid

Närmast ägnar sig valberedningen åt att diskutera kravprofilen för GCNS revisorer. Även här behövs ett prestigelöst och konstruktivt samarbete i det löpande för att säkerställa regelefterlevnad och hjälp med styrning på ekonomiområdet.

Arbetet så här långt har också rent allmänt gett oss värdefulla synpunkter om framtiden.

Att behålla nivån på styrelsen är viktigt i våra externa relationer. Styrelsens sammansättning, vilka det är som arbetar i styrelsen och vilken erfarenhet och kunskap de representerar tjänar även som kvalitetsstämpel på hela GCNS och påverkar därför också i förlängningen vår legitimitet och trovärdighet. Det tillsammans med vilka medlemmar det är vi som organisation representerar påverkar i sin tur styrkan i vår röst. Med det sagt ser vi att det finns en större representation av stora bolag snarare än mindre och medelstora bolag trots att det för dessa bolag sannolikt finns ett stort medlemsvärde att delta, och det är detta segment som kommer stå för viktig medlemstillströmning.

Vi måste sträva efter att ha erkänd expertkunskap inom de fyra huvudområdena för Global Compacts tio principer.

Om vi dessutom skulle kunna addera ett ökat antal aktiva representanter från våra medlemmar som arbetar i olika arbetsgrupper kring relevanta frågor så ökar det ytterligare styrkan i vår röst och därmed vår relativa roll inom det globala nätverket.

Detta tar vi med oss när vi går in i en fas där vi börjar titta på potentiella kandidater att nominera till styrelsen.

Vill du bli mer aktivt engagerad?

Skulle du vilja engagera dig mer aktivt i vad GCNS gör är du välkommen att höra av dig. Extra välkommen är du om du tillhör ett mindre eller medelstort bolag. Som i alla frivilliga nätverk handlar det om att ju fler vi är som är aktiva desto mer kan vi åstadkomma. Enklast är att i så fall kontakta vårt kansli, med Maria Collin som ED. Du ombeds att fylla i en kortad version av den enkät som styrelsemedlemmarna fyllt i (som vi nämnt tidigare).

Uppdatering: Intresseanmälan är stängd.

Vi tar med dessa intresseanmälningar inklusive enkäterna i vårt fortsatta arbete, och kontaktar dig för eventuell ytterligare information och dialog.

Vi uppmuntrar dig att tänka på och tala om för oss i vilken egenskap du eller den person i din organisation du nominerar vill vara aktiv. Styrelsens ledamöter väljs en gång per år i samband med årsstämman, och de som väljs vid stämman 2020 väljs för en period av två år. Omsättningshastigheten på styrelsens medlemmar är sannolikt lägre än möjligheten att istället engagera sig i olika arbetsgrupper som kommer att växa upp kring olika frågor. 

Vi tar emot nomineringar fram till den 13 januari.

Valberedningen i GCNS//

Carina Silberg, Alecta
Annika Ramsköld, Vattenfall
Thomas Lagerqvist, MSA