De viktigaste händelserna från årsmötet 2021

Den 6 maj 2021 höll Global Compact Network Sweden sitt digitala årsmöte där det deltog 52 röstande medlemmar. Efter årsmötet fick deltagarna lyssna på spännande föredrag av Henrik Henriksson och Aurore Belfrage. Läs mer om föredragen och vad som hände på årsmötet nedan!

Den 6 maj 2021 höll Global Compact Network Sweden sitt digitala årsmöte där det deltog 52 röstande medlemmar. Efter årsmötet fick deltagarna lyssna på spännande föredrag av Henrik Henriksson och Aurore Belfrage. Läs mer om föredragen och vad som hände på årsmötet nedan!

Vid årsmötet valdes följande personer:

Val av styrelse

Årsmötet valde genom omval:

  • Emma Ihre, Mannheimer Swartling, till ordförande för en tid av 2 år.
  • Théo Jaekel, Ericsson, till ledamot för en tid av 2 år.
  • Malin Ripa, Axel Johnson International, till ledamot för en tid av 2 år.
  • Frida Koff, Hemfrid, till ledamot för en tid av 2 år
  • Kerstin Lindvall, Ica, till suppleant för en tid av 2 år.

På årsmötet 2020 valdes följande personer in i styrelsen på 2 år och har således 1 år kvar på sina mandatperioder:

  • Mia Edofsson, Akademiska Hus, ledamot
  • Gabriel Lundström, SEB, ledamot
  • Cecilia Chatterjee-Martinsen, Rädda Barnen, ledamot
  • Magnus Björsne, AZ BioVentureHub AB / AstraZeneca AB, ledamot
  • Mattias Svensson, Humlegården, suppleant

Revisorer

Årsmötet valde genom omval:

  • Marianne Förander, EY, till revisor för en tid av 1 år

Valberedning

Årsmötet valde genom omval:

  • Carina Silberg, Alecta, sammankallande, för en tid av 1 år
  • Annika Ramsköld, Vattenfall, för en tid av 1 år

Samt genom nyval:

  • Thomas Rebermark, Wateraid, för en tid av 1 år

Oförändrad medlemsavgift

Årsmötet beslutade att den lokala medlemsavgiften som fastställdes på årsmötet 2019 är oförändrad för kalenderåret 2021. Den lokala momsfria medlemsavgiften på 5 000 SEK gäller för Signatories med lägre omsättning än USD 50 000 000 men högre än 1 000 000 SEK samt svenska dotterföretag till icke-svenska juridiska personer som är med i United Nations Global Compact.

Protokollet från årsmötet finns här.

Inspirationsföredrag

Inspirationsdelen av årsmötet öppnades med ett föredrag av Henrik Henriksson, före detta VD för Scania och nuvarande VD för H2 Green Steel. Under sin tid som Scanias VD genomförde Henrik en stor omställning inom Scania med fokus på hållbarhet. Hans huvudsakliga råd för andra företag som vill lyckas med sitt hållbarhetsarbete är att börja från ledarskapsnivå och sedan bygga upp engagemang genom hela företaget. I idealfallet ska företagets hållbarhetsarbete inte sammanfattas i en separat strategi utan istället genomsyra allt som företaget gör. Med andra ord ställer hållbart företagande krav på en långsiktigt hållbar strategi, snarare än en hållbarhetsstrategi.

Ett initiativ som Henrik lyfte som effektivt för att integrera hållbarhet i verksamheten är arbetet med så kallade Science-based targets*, vilket i Scanias fall skapade en klar riktning för långsiktiga beslut inom bland annat investeringar, inköp och innovation. Därtill betonade Henrik vikten av att jobba sektorövergripande för att involvera värdekedjans olika aktörer som ett effektivt sätt för att kunna engagera beslutsfattare i hållbarhetsfrågorna.

Därefter pratade Aurore Belfrage om glappet som råder mellan vad vi gör, vad vi vill göra och vad vi borde göra med hänsyn till klimatomställningen. Enligt henne är tre huvudområden avgörande för huruvida vi kommer att lyckas med klimatomställningen. Det första handlar om att satsa på implementeringen av de tekniska lösningar som kommer att underlätta omställningen, vilka i stor utsträckning finns redan idag. Men för att dessa ska kunna bli ”det nya normala” så måste vi först våga implementera dem. För det andra finns ett stort utvecklingsbehov av lagar och regler. Bland annat måste lagen om offentlig upphandling förändras då den i praktiken innebär att endast beprövade och säkra lösningar kan köpas in, vilket försvårar för de nya teknologier som är viktiga utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För det tredje måste vi tänka om vårt ledarskap. Klimatomställningen kan vara människans största utmaning och det saknas facit för hur den kan genomföras. För att lyckas måste vi våga ta risker och testa oss fram med nya lösningar för att sedan skala upp de som visar potential. Om vi först accepterar det faktum att klimatomställningen inte kan detaljplaneras, så kan vi därefter finna det mod som krävs för att anta utmaningen.

Inspelning

Du kan se inspelningen av föredragen här.

*Vill ni följa Henriks råd och börja arbeta med Science Based Targets – så kan ni anmäla er till vårt program Climate Ambition Accelerator här!