{{post.title}}
{{post.excerpt}}
En medlemsexklusiv webbinarieserie i tre delar.
EU:s nya Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) är här för att förändra spelplanen för hållbart företagande. Företag som vill ta på sig ledartröjan, och dessutom vara fortsatt konkurrenskraftiga, behöver nu kavla upp armarna och sätta sig in i vad CSDDD betyder för dem.
Men det kan kännas överväldigande att möta ännu ett komplext regelverk. Därför vill vi på UNGC Sverige hjälpa dig att bena ut vad direktivet innebär och hur ditt företag kan möta kraven – steg för steg. Tillsammans med PwC bjuder vi nu in medlemsföretag till en exklusiv webbinarieserie i tre delar där vi tillsammans djupdyker ner i hur du praktiskt kan arbeta med CSDDD och uppfylla regelverket.
Här får du:
Vänligen notera att serien erbjuds exklusivt till dig som tillhör ett medlemsföretag hos UN Global Compact Network Sweden.
CSDDD – vad är det & vad behöver företagen göra?
6 februari 2025 kl. 10.00 – 12.00
Vid det första tillfället beskrivs hur framtidens marknad kommer att påverkas av CSDDD och hur bolag kommer att träffas på olika sätt av direktivet. Vi skapar vi en gemensam förståelse för CSDDD och kopplingen till övriga regelverk inom EU:s gröna giv. Därefter går vi igenom vad detta innebär för enskilda företag med fokus på praktiska steg för att komma i gång, såsom tidslinje, var börjar man och vilka som behöver involveras.
Talare och gäster:
Fler gäster presenteras inom kort.
Due-diligence-processen – hantering av negativ påverkan på miljö och mänskliga rättigheter
6 mars 2025 kl. 10.00 – 12.00
Vid det andra tillfället gör vi en djupdykning i de viktigaste kraven för CSDDD. Vi för en diskussion kring riskbaserat tillvägagångssätt och ger exempel på hur man genomför, ständigt utvecklar och upprätthåller en förmåga att omhänderta sin potentiella och faktiska negativa påverkan. Denna kontinuerliga process som företag ska implementera, så kallad due diligence-process, förklaras med utgångspunkt i vedertagna standarder såsom FN:s vägledande principer om företag och mänskliga rättigheter, OECD:s riktlinjer för multinationella företag. Du som lyssnar får förståelse för värdekedjans roll, hur identifiering och bedömning av risker kopplat till mänskliga rättigheter och miljö genomförs samt kunskap om påverkansbedömning i leverantörsledet.
Talare och gäster presenteras inom kort.
Struktur & granskning – hur företag säkerställer efterlevnad över tid
7 maj 2025 kl. 10.00 – 12.00
Vid det tredje tillfället får du förståelse för vad som händer parallellt med att företagen genomför sin implementering. Många av företagen ska revideras utifrån CSDDD/CSRD-perspektiv och syftet är att dela kunskapen vi har idag om hur den granskningsprocessen kommer att se ut. Vi går igenom hur kommunikationen ska se ut (med koppling till CSRD och annan relevant lagstiftning) och inspireras av hur bolag krokar arm för att hantera svåra frågor kopplat till sin negativa påverkan genom branschinitiativ och åtgärdsplaner. Vi kommer också att prata om vad företag kan göra för att de nyetablerade processerna ska hållas levande och följa företagets utveckling.
Talare och gäster presenteras inom kort.
CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) är ett EU-regelverk som ska säkerställa att företag tar ansvar för hållbarhet genom hela sin värdekedja. Direktivet är en del av EU:s gröna giv, eller the European Green Deal. Syftet med EU Green Deal är att främja förändring och CSDDD är det direktiv som kommer att trigga de största förändringarna bland företagen. CSRD och Taxonomin har inneburit att företag, så länge transparensen finns på plats, kan uppfylla regelverken även om de har en negativ påverkan på sin omvärld. CSDDD ställer krav på företag att agera för att förhindra, begränsa och upphöra med sin negativa påverkan genom att införa due diligence-processer för mänskliga rättigheter och miljö.
Serien erbjuds exklusivt till dig som tillhör ett medlemsföretag hos UN Global Compact Network Sweden. Här hittar du en lista på våra medlemsföretag. Osäker på huruvida ni är medlemmar eller intresserad av att gå med? Tveka inte på att kontakta oss så hjälper vi dig.
Nej, det är helt kostnadsfritt att delta.
Ja, du som har anmält dig (och tillhör ett medlemsföretag hos oss) kommer få tillgång till inspelningen i efterhand.
Webbinarierna hålls på svenska.