CSRD-rapportering oroar – Få företag fullt förberedda

Färre än hälften av de företag som måste rapportera enligt EU:s nya direktiv för företags hållbarhetsrapportering, CSRD, känner sig helt säkra på att de kommer klara det under det kommande året.

Trots att många företag räknar med att de nya kraven som följer med CSRD kommer att påverka verksamheten märkbart – bland annat inom områden som finansiering och möjligheten att behålla personal – är det få företag som känner förtroende för sin egen förmåga att möta dem. Det visar en ny undersökning från PwC, som ESG Today skriver om.

Undersökningen visar också att företag nu rustar sig för att leva upp till CSRD:s omfattande krav. Nästan alla planerar att investera i ny teknik och utbildning för att stärka sin förmåga att hantera rapporteringen.

CSRD: Från smalt till brett

CSRD, som trädde i kraft i januari 2024, ersätter det tidigare direktivet om icke-finansiell rapportering (NFRD) och innebär en kraftig utökning av vilka företag som måste rapportera. Antalet företag som omfattas ökar från cirka 12 000 till över 50 000. De nya reglerna kräver mer detaljerad rapportering om hur företagens verksamhet påverkar miljön, mänskliga rättigheter och sociala förhållanden samt vilka hållbarhetsrelaterade risker som finns.

De första företagen, stora bolag med över 500 anställda, måste rapportera redan 2025. Året därpå följer företag med fler än 250 anställda eller en omsättning över 50 miljoner euro. Noterade små och medelstora företag har ytterligare ett år på sig, medan stora icke-europeiska företag med betydande EU-intäkter börjar rapportera först 2029.

Bristande förberedelser trots stor påverkan

Företagens förberedelser för CSRD varierar kraftigt. Bara fyra procent av de företag som måste rapportera 2024 uppger att de är redo, medan fem procent inte ens påbörjat arbetet. Drygt en femtedel håller fortfarande på att försöka förstå vad reglerna innebär.

Totalt säger bara 56 procent att de känner sig fullt insatta i kraven.

När företagen ombads bedöma sin egen förmåga på en skala från 1 till 5, där 5 innebär störst självförtroende, placerade sig 30 procent av de rapporteringspliktiga 2024 på 3 eller lägre. Endast 42 procent uppger att de känner sig helt säkra. Bland företag som först behöver rapportera 2025 är förtroendet ännu lägre – bara 14 procent känner sig helt förberedda.

Samtidigt uppfattar företagen de nya reglerna som viktiga. Över hälften av de företag som ska rapportera 2024 tror att rapporteringen kommer att påverka deras verksamhet på ett betydande sätt. De största effekterna väntas inom finansiering, där 47 procent tror att villkoren kan påverkas, samt personalretention (42 procent) och bolagsvärdering (36 procent). Mer än 85 procent planerar också att använda hållbarhetsdata från CSRD som en nyckelindikator för att koppla rörlig ersättning till ledningen.

Teknik och utbildning i fokus

De nya kraven ställer stora krav på resurser. Enligt undersökningen planerar fler än 90 procent av företagen att implementera tekniklösningar för att hantera hållbarhetsrapporteringen. Bland de företag som ska rapportera 2024 har dock endast 36 procent redan någon teknik på plats, medan siffran för 2025-rapporterande företag är ännu lägre, 15 procent

Samtidigt pågår en omfattande utbildningsinsats. Alla företag som deltog i undersökningen har infört eller håller på att utveckla utbildningsprogram för att säkerställa att personalen förstår kraven. Många företag har också avsatt betydande personalresurser till CSRD-arbetet: över hälften har avsatt 3–5 heltidstjänster, och mer än 20 procent har tilldelat 6–10 heltidstjänster.

Stora utmaningar kvarstår

De största utmaningarna för företagen handlar om att hantera den enorma mängd hållbarhetsdata som krävs. Företag som rapporterar 2024 oroar sig mest för datakvalitet och konsistens, medan de som rapporterar senare främst bekymrar sig över resursbrist.