Hej medlem eller blivande medlem,
Valberedningen har vid det här laget arbetat mer eller mindre aktivt sedan augusti 2020 inför stämman 2021. Vi vill dela med oss av vårt uppdrag och hur vi arbetat hittills.
Bakgrund och uppdrag
I stadgarna framgår att föreningen ska ”stödja framdrift för United Nations Global Compacts tio principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och anti-korruption, och förankra initiativet i olika nationella och kulturella sammanhang. Föreningen ska uppfylla sitt ändamål genom att ge medlemmarna möjlighet till erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling inom områden som utgör eller anknyter till United Nations Global Compacts principer.”
Baserat på en medlemsenkät som genomfördes 2018 har det svenska nätverket i sin arbetsplan fokuserat på följande:
- trender och analys av olika frågor som är relevanta för medlemmarna;
- konkret rådgivning och diskussioner för praktiskt arbete med Global Compacts principer;
- inventering av frågor där medlemsföretagen efterfrågar gemensamma lösningar;
- skapa arbetsgrupper kring United Nations Sustainable Development Goals;
- engagera företags- och koncernledningar för att nyttja deras insikter och erfarenheter;
- hantera frågor som är relevanta för investerare; samt
- samarbete med olika myndigheter för att skapa synergier.
Mot bakgrund av det – och med målet att skapa mervärde för den samlade medlemskretsen – har valberedningen konstaterat att det krävs en styrelse där varje ledamot bidrar aktivt och konstruktivt, och med olika perspektiv som främjar en spänstig dialog i styrelsen. Måttstocken har i princip varit densamma som inför stämman 2020, nämligen en engagerad styrelse med stort, aktuellt och relevant kunnande samt breda och väl fungerande nätverk. I valberedningen har vi haft detta i åtanke när vi utvärderat ledamöternas och suppleanternas insatser, bakgrund, kompetensområden etc.
I och med att kansliet bemannats och tagit över mer av det operativa arbetet har GCNS styrelse successivt antagit en mer traditionellt strategisk roll. Tillsammans har de börjat verkställa de strategiska visionerna och besluten.
GCNS:s stadgar föreskriver att styrelsen ska bestå av ordförande samt minst 6 och högst 10 övriga ledamöter jämte 2 suppleanter. Vid årsmötet väljs ordförande och övriga ledamöter samt suppleanter för en mandatperiod på högst 2 år. Enligt tidigare beslut väljs halva antalet av styrelsens ledamöter en gång per år för en period av två år, för att säkra förutsättningar för en rimlig balans mellan förnyelse och kontinuitet. Den som har verkat i styrelsen i egenskap av ordförande, övrig styrelseledamot eller suppleant får tjänstgöra i styrelsen högst 6 år i följd.
Styrelsen idag
GCNS har idag en mycket kompetent styrelse med brett kunnande och god erfarenhet av Global Compacts 10 principer. Styrelsen är till antalet tillräckligt många för uppgiften och utgör också ett rimligt representativt urval av GCNS:s medlemmar.
Vid stämman 2020 nominerades och valdes tre nya ledamöter, med komplementär kunskap och erfarenhet in till styrelsen, varav en som suppleant.
Mot bakgrund av dels bytet av Executive Director under 2020, och dels pandemin som sedan våren 2020 begränsat möjligheten till fysiska möten i styrelsen och mellan styrelse och kansli, har valberedningen inför stämman 2021 kommit till bedömningen att det finns ett behov av att nuvarande styrelse får fortsätta under förhoppningsvis mer normala förhållanden fram till stämman 2022. Valberedningen kommer således inte att föreslå några nya kandidater för inval 2021.
Vårt arbete har inför stämman 2021 alltmer inriktat sig på att säkerställa att samarbetet inom styrelsen fungerar bra och med rätt dynamik, liksom att samarbetet mellan styrelse och kansli fungerar väl.
Utvärdering och tankar om framtiden
Valberedningen har genomfört en enkätundersökning bland styrelseledamöterna samt hållit uppföljande intervjuer med utvalda ledamöter för att undersöka och fånga upp tankar om styrelsens arbete och behov av utveckling. Valberedningen har även deltagit vid ett av styrelsens möten. Det var också så vi kunde utvärdera dynamiken och samarbetet i styrelsen, samt interaktionen med kansliet.
Att behålla nivån på styrelsen är viktigt i våra externa relationer. Vi måste sträva efter att ha erkänd expertkunskap inom de fyra huvudområdena för Global Compacts tio principer.
Styrelsens sammansättning, vilka det är som arbetar i styrelsen och vilken erfarenhet och kunskap de har tjänar även som kvalitetsstämpel på hela GCNS och påverkar därför också i förlängningen vår legitimitet och trovärdighet. Med det sagt ser vi att det fortfarande finns en större representation av stora bolag snarare än mindre och medelstora bolag trots att dessa bolag sannolikt finner ett stort värde av att delta, och det är detta segment som kan förväntas stå för viktig medlemstillströmning.
Vill du bli mer aktivt engagerad?
Vi tar gärna emot nomineringar trots att vi inte avser att nominera några nya kandidater till styrelsen 2021. Att fortsatt bygga upp en grupp kandidater med rätt kompetens säkerställer en kontinuerlig succession på hög kvalitativ nivå.
Du blir då ombedd att besvara ett antal frågor i en kortare version av styrelseenkäten som du kan skicka in till kansliet.
Uppdatering: Intresseanmälan är stängd.
Vi tar med dessa intresseanmälningar i vårt fortsatta arbete. Vi uppmuntrar dig att tala om för oss i vilken egenskap du eller den person i din organisation du nominerar vill vara aktiv.
Vi tar emot nomineringar fram till den 2 april.
Valberedningen i GCNS//
Carina Silberg, Alecta
Annika Ramsköld, Vattenfall
Thomas Lagerqvist, MSA