Den 25 september 2024 möttes ledande företag från hela Norden vid UN Global Compact Nordic CEO Roundtable i New York, i samband med FN:s 79:e generalförsamling. Syftet med rundabordssamtalet var att diskutera strategier för att accelerera övergången till en hållbar och grön ekonomi som gynnar både människor och miljö, samtidigt som den stärker företagens långsiktiga konkurrenskraft.
Under mötet diskuterades strategier för att hantera de utmaningar som den gröna omställningen medför. Deltagarna betonade vikten av innovation, samarbete längs värdekedjan och politisk påverkan för att driva hållbarhetsarbetet framåt. Företagen delade sina erfarenheter av hur deras köpkraft kan användas för att främja koldioxidsnåla investeringar och utforskade hur partnerskap med små och medelstora företag och branschpartners kan leda till mer effektiva och hållbara resultat. Diskussionerna täckte även områden som koldioxidprissättning, regional politisk samordning och behovet av en rättvis omställning, där särskilt utsatta samhällen stöttas och intern kompetensutveckling prioriteras.
Fyra lärdomar från rundabordssamtalet
- Samarbete över sektorsgränser är avgörande: För att möta gemensamma hållbarhetsutmaningar är det viktigt att nordiska företag samarbetar och på så sätt kan snabba på omställningen, samtidigt som kostnader och risker delas. Det skickar dessutom en kraftfull signal till intressenter och beslutsfattare.
- Köpkraft driver förändring: Genom att sätta tydliga förväntningar längs hela värdekedjan och använda sin köpkraft kan stora företag driva fram koldioxidsnåla och långsiktiga investeringar.
- En rättvis omställning: Företagen har ett ansvar att säkerställa att omställningen är inkluderande och rättvis. Genom att investera i samhällen och regioner som riskerar att hamna efter, kan näringslivet bidra till en mer rättvis övergång till en hållbar ekonomi.
- En gemensam röst mot beslutsfattare: Det finns ett behov av att skapa lika villkor mellan olika regioner. Företag måste enas i en gemensam röst och påverka politiska beslutsfattare för att möjliggöra en hållbar omställning på bred front.
Sammantaget var rundabordssamtalet en stark påminnelse om en grön och rättvis omställningen inte är en enkel resa. Den kräver uthållighet och ett kollektivt engagemang från både näringsliv och politiska aktörer. Deltagarna visade en bred samsyn kring att tillsammans driva på en positiv förändring.
Bland deltagarna fanns representanter från Traton Group, Essity, Alfa Laval, Amer Sports, Posti Group Corporation, dbramante1928, Outokumpu, Ahlstrom, Adapteo Group, VELUX, VTT, Volvo Group, Ylva, A.P. Moller-Maersk, Grundfos, Scatec, Origination AS, CapMan Plc, PowerCell Group, Novonesis och Tetra Pak. Mötet arrangerades av UN Global Compact-nätverken i Sverige, Finland, Norge och Danmark.