Svenska företag har siktet inställt på en hållbar framtid
Varje år rapporterar alla UNGC:s medlemsföretag om sitt hållbarhetsarbete genom verktyget Communication on Progress (CoP). Här har vi samlat guldkorn från svenska företag ur 2024 års rapportering.
På denna sida
Communication on Progress (CoP) är en grundpelare i UNGC och innebär att medlemsföretag årligen rapporterar sina framsteg inom hållbarhetsarbetet, i linje med de tio principerna. CoP hjälper inte bara företag att mäta sin påverkan, det är också ett kraftfullt verktyg för att synliggöra framsteg, stärka trovärdigheten, få insikter och jämföra sin prestation med andra.
Här delar vi med oss av guldkorn ur datan från 2024 som visar hur svenska medlemsföretag integrerar hållbarhet i sina verksamheter. Fokus ligger på fyra nyckelområden:
1. Ledning och styrning
2. Miljö och klimat
3. Mänskliga rättigheter
4. Arbetsrätt
Ta del av siffrorna och upptäck hur företag tar konkreta steg mot en mer hållbar framtid, och var det fortfarande finns potential att utvecklas.
1. LEDNING & STYRNING
Styrning är en avgörande pusselbit i hållbarhetsarbetet. När företagsledningar integrerar hållbarhet i sina processer och beslut läggs grunden för långsiktig, positiv förändring. Här tittar vi närmare på hur svenska företag inom UNGC jobbar med ansvarstagande – från visselblåsning till styrelsesammansättning.

Det börjar med due diligence
För att minska risker och förebygga negativ påverkan, både inom företaget och i omvärlden, krävs ett systematiskt arbetssätt. Här spelar due diligence-processer en central roll. De hjälper företag att identifiera och hantera både faktiska och potentiella risker kopplade till allt från mänskliga rättigheter till miljö.
Här är andelen svenska medlemsföretag med processer på plats inom följande områden:
Visselblåsning – för öppenhet och trygghet
En trygg arbetsmiljö där medarbetare vågar säga ifrån är en grundbult i ansvarsfullt företagande. Över 82 % av företagen har därför infört visselblåsarfunktioner, där anställda och andra berörda kan rapportera om missförhållanden.
Här är en mer detaljerad bild av svenska företags visselblåsarfunktioner:
Styrelser som speglar samhället
Företagens styrelser spelar en viktig roll i att driva hållbarhetsarbetet framåt. En ökad mångfald i ålder, kön och bakgrund kan bidra med nya perspektiv och bättre beslut.
Några nyckeltrender i styrelsesammansättningen:
Här finns fortfarande mycket arbete kvar att göra, särskilt vad gäller jämställdhet och inkludering. En styrelse med olika erfarenheter och bakgrunder är inte bara rättvist, det ger också bättre affärer och starkare hållbarhetsresultat.
Ersättning kopplat hållbarhetsmål
Att koppla ledningens ersättning till hållbarhetsmål är ett tydligt sätt att visa att frågan tas på allvar. Det visar på ledningens ansvar och omdirigerar fokuset från aktieägarvärde till samhälls- och klimatpåverkan.
Andelen företag (exklusive SME:er) som kopplar ledningens ersättning till följande områden:
-
41%
Klimat
-
13%
Mänskliga rättigheter
-
9%
Antikorruption
2. MILJÖ & KLIMAT
Företag som satsar på miljön stärker inte bara sitt varumärke och minskar risker, utan driver också innovation, tillväxt och kostnadseffektivitet. Samtidigt gör de skillnad för både planeten och samhället. Inom UNGC Sverige är det tydligt: miljöfrågorna har klivit rakt in i kärnan av företagens affärsstrategier.
Fyra miljöfrågor i fokus
Svenska företag har identifierat fyra områden med störst påverkan på både deras verksamhet och omvärlden. Dessa frågor ligger högst på agendan – för kunder, investerare och planeten.
Så gör företag slag i saken
Att prata om hållbarhet är en sak, att agera är en annan. Här är tre konkreta sätt som svenska företag jobbar med att minska sin miljöpåverkan och samtidigt skapa värde:
1. Interna utbildningar
Medarbetare får verktyg och kunskap för att bli hållbara ledare.
2. Starka partnerskap
Företagen bygger kapacitet hos viktiga samarbetspartners för att få större genomslag.
3. Gemensamma initiativ
Genom att samarbeta med andra aktörer tacklar de stora miljöutmaningar tillsammans.
Att rusta för klimatförändringar
Att rusta för klimatförändringar är inte längre ett framtidsscenario – det är en nödvändighet här och nu. Företagen jobbar aktivt med att stärka sin motståndskraft, både internt och i sina värdekedjor.
Så här ser läget ut:
Ekosystemen behöver återhämtning
Att återställa ekosystem, till exempel genom att restaurera skog, är avgörande för att bromsa klimatförändringar och bevara biologisk mångfald. Detta är ett stort utvecklingsområde och en möjlighet för fler att ta täten i en fråga som blir allt mer central i hållbarhetsdebatten. Här finns mer att göra!
![]() |
av företagen har ännu inte inlett några projekt för restaurering av skogsekosystem. |
![]() |
av företagen har ännu inte inlett några projekt för att kompensera för negativa effekter på den biologiska mångfalden. |

3. MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Att respektera mänskliga rättigheter är mer än en moralisk skyldighet. Det är också en viktig affärsstrategi. Företag som tar frågan på allvar stärker sitt förtroende, bygger långsiktig tillväxt och visar ansvar gentemot både människor och samhällen. Inom UNGC Sverige är mänskliga rättigheter en självklar del av många medlemmars hållbarhetsstrategier. Så här ser arbetet ut i praktiken.
Kritiska frågor
Företagen har identifierat tre områden som särskilt viktiga för deras verksamhet, intressenter och påverkan på samhället:
Majoriteten av företagen har tagit tydliga steg för att hantera dessa frågor, till exempel genom:
Policys anpassade till internationella standarder
Beslut fattade på högsta nivå
Tillämpning i hela verksamheten – även hos leverantörer

Utbildning är nyckeln
Det räcker inte med fina formuleringar i en policy. För att göra verklig skillnad behöver medarbetarna rustas med kunskap för att identifiera risker och fatta kloka beslut. Därför satsar många företag på utbildning i mänskliga rättigheter, både brett och i specifika frågor. Här är några exempel:
-
36%
utbildar alla anställda i rättigheter för flyktingar och migranter
-
39%
utbildar i urfolks rättigheter
-
76%
utbildar i digital säkerhet och integritet
Att möta andra berörda
Att lyssna på dem som påverkas av företagets verksamhet är avgörande för att förstå risker och agera ansvarsfullt. Men än så länge är det få företag som aktivt för dialog med intressenter i människorättsfrågor.
![]() |
samtalar med intressenter för att hantera och minska risker kopplade till jämlikhet. |
![]() |
har dialog kring digital säkerhet och integritet med intressenter. |


Att mäta framsteg
För att veta om insatserna fungerar krävs uppföljning. När företag sätter konkreta mål och följer upp resultat kan de också driva förbättring på riktigt.
Så här ser det ut idag:
av de större företagen sätter årliga mål och mäter framsteg kopplade till tillgång till vatten och sanitet i leverantörsländer.
av små och medelstora företag sätter årliga mål och mäter framsteg som rör digital säkerhet och integritet.
När något går fel
Även med goda intentioner blir det ibland fel. Då krävs ansvarstagande, och att de som drabbats får upprättelse. Hittills har endast 9 % av företagen som påverkat flyktingar och migranter negativt erbjudit någon form av kompensation. Det visar att det fortfarande finns en viktig diskussion att föra om ansvar och återställande när något gått snett.
4. ARBETSRÄTT
Att respektera arbetsrättigheter är en investering i människor – något som brukar hålla i längden. När anställda känner sig trygga, rättvist behandlade och inkluderade, växer både engagemanget och företagets framgång. Därför har många av UNGC Sveriges medlemsföretag gjort arbetsrätten till en självklar del av hållbarhetsstrategin.
De viktigaste frågorna just nu
De svenska medlemsföretagen har identifierat sex områden som särskilt viktiga. De flesta arbetar med både breda riktlinjer och specifika insatser:
Rätten att organisera sig
Föreningsfrihet och kollektivavtal är centrala verktyg för att skydda anställdas rättigheter och förbättra deras villkor. När anställda fritt kan organisera sig skapas en mer rättvis och öppen arbetsplats.
![]() |
av företagen respekterar rätten att gå med i fackförening utan rädsla för hot eller repressalier och och ger skydd mot fackföreningsdiskriminering. |


Jämställdhet
Det finns tydliga bevis på att en jämställd arbetsplats också är en mer produktiv, innovativ och hållbar sådan. Men det finns fortfarande steg kvar att ta bland svenska företag.
är den genomsnittliga andelen kvinnor i chefspositioner. Siffran är ökande, men visar också att vi inte är i mål ännu.
Att fortsätta arbeta för jämställdhet är avgörande – inte bara för att främja rättvisa, utan för att fullt ut ta tillvara på all kompetens och erfarenhet i på företaget.
Om datan
Totalt 303 svenska medlemsföretag besvarade enkäten för CoP 2024. Notera att företagen hade möjlighet att själva välja vilka frågor som var relevanta för dem, och de var inte skyldiga att besvara frågor där uppgifter saknades. Därför kan antalet svar variera mellan olika datapunkter.
Om du vill utforska datan ännu djupare så hittar du visualiseringsverktyget här. Uppgifterna där kan skilja sig från det som visas på denna sida, eftersom företag tilläts lämna in svar efter den officiella tidsfristen.
Nyfiken på mer?