Press

Pressmeddelande 2020-09-28                                                                                    

Ny guide för företag som vill ställa om till mer cirkulära affärsmodeller

Global Compact Network Sweden har i samarbete med studenter vid Chalmers Tekniska Högskola tagit fram en tydlig guide över hur företag kan ta sig an uppgiften att övergå till den cirkulära ekonomin och mer cirkulära affärsmodeller. Guiden ger vägledning åt företag som vill ställa om till en cirkulär ekonomi och mer cirkulära affärsmodeller. Den riktar sig främst till företag vars verksamhet behandlar fysiska produkter och är utformad för att vara relevant för företag oavsett storlek eller bransch. Guiden erbjuder värdefulla insikter både för företag som befinner sig i startgroparna för cirkulär omställning samt för de som kommit en bit på vägen.

– Vi märker att det finns en stor ambition bland många företag att bli mer cirkulära, men de vet inte riktigt hur. Med ett konkret verktyg och praktiska guidelines hoppas vi kunna inspirera fler att ställa om och framtidssäkra sin affärsmodell, säger Maria Collin Executive Director på UN Global Compact Sweden  

Guiden grundar sig i examensarbete inom cirkulär ekonomi som genomfördes våren 2020. I det arbetet analyserades erfarenheter från ett flertal medlemsföretag till Global Compact Network Sweden som påbörjat sin omställning mot en cirkulär ekonomi.

Guiden publiceras måndagen den 28 september 2020 och ett webbinarium baserat på guiden hålls tillsammans med bland annat Volvo Cars den 13 oktober 2020, för all information kring detta vänligen se:
Länk till guiden: https://globalcompact.se/publikation:-en-guide-for-hur-din-verksamhet-kan-stalla-om-mot-en-cirkular-ekonomi/
Länk till eventet: https://globalcompact.se/13-oktober-cirkular-omstallning-en-praktisk-session-kring-hur-ditt-foretag-kan-stalla-om-mot-en-cirkular-ekonomi/

För mer information, kontakta gärna:

Philip Thormark, Head Of Operations, Global Compact Network Sweden, 0727-146543, philip.thormark@globalcompact.se
Maria Collin, Executive Director, Global Compact Network Sweden, 0708-321835, maria.collin@globalcompact.se

Fakta Global Compact Network Sweden:

Global Compact Network Sweden är den svenska delen av UN Global Compact – världens största hållbarhetsinitiativ för företag, akademi och föreningar. UN Global Compact lanserades av Kofi Annan i New York 2000. Det svenska nätverkets uppdrag är att stärka arbetet med FN:s tio principer om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption samt FN:s 17 Hållbarhetsmål inom svenskt näringsliv.  

Svensk hemsida: www.globalcompact.se
Global hemsida: www.unglobalcompact.org


Pressmeddelande 2020-05-25

Tre nya styrelseledamöter i Global Compact Network Sweden

Vid Global Compact Network Swedens årsmöte den 19 maj valdes Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare, WaterAid Sverige, Magnus Björsne, vd, AZ BioVentureHub samt Mattias Svensson, chef hållbar utveckling, Humlegården in som nya ledamöter.

Därmed utökades styrelsen med en ledamot och består nu av totalt tio personer. Valberedningens målsättning har varit att stärka styrelsens sammansättning med både fler branscher samt öka representationen av mindre och medelstora företag.

Vi är oerhört glada över att få Cecilia, Magnus och Mattias ombord i styrelsen. De kommer bidra med viktig kompetens och erfarenhet i vårt strategiska arbete att driva hållbarhetsagendan framåt och stärka arbetet med Global Compacts tio principer bland svenska företag, säger Emma Ihre styrelseordförande Global Compact Network Sweden.

Tidigare styrelseledamoten Carina Lundberg-Markow, Folksam, valde att inte ställa upp för omval och Petra Hallebrant, Svenska FN-förbundet, har lämnat sitt uppdrag som Generalsekreterare.

Styrelsens sammansättning 2020/2021

  • Emma Ihre. Mannheimer Swartling – ordförande
  • Mia Edofsson, Akademiska Hus – vice ordförande
  • Gabriel Lundström, SEB – kassör
  • Frida Koff, Hemfrid – sekreterare
  • Cecilia Chatrjee-Martinsen, WaterAid – ledamot
  • Malin Ripa, Volvo Construction Equipment – ledamot
  • Magnus Björsne, AZ BioVentureHub – ledamot
  • Theo Jaekl, Ericsson – ledamot
  • Kerstin Lindvall, ICA – suppleant
  • Mattias Svensson, Humlegården – suppleant

Presentation av de nya ledamöterna

Cecilia Chatterjee-Martinsen, Generalsekreterare, WaterAid Sverige. 

Cecilia har många års erfarenhet från att arbeta med framförallt vatten- och samhällsfrågor genom bland annat Stockholm International Water Institute (SIWI) och Världsbanken. Cecilia sitter i styrelsen för Giva Sverige, insamlingsorganisationernas branschorganisation, samt Nestlés externa råd för Creating Shared value.

Magnus Björsne, VD, AZ BioVentureHub. 

Magnus har en lång och bred erfarenhet inom läkemedelsindustrin med ett antal seniora roller inom AstraZeneca. Sedan sex år är Magnus vd för AstraZeneca-ägda AZ BioVentureHub som är en accelerator för tillväxtbolag i Göteborg. Magnus sitter även i RISE (Research Institutes of Sweden) Advisory Board och i branschorganisationen SwedenBIO.

Mattias Svensson, Chef hållbar utveckling, Humlegården.

Mattias är hållbarhetschef på fastighetsbolaget Humlegården sedan ett år tillbaka och har dessförinnan flera års erfarenhet av hållbarhetsarbete inom både livsmedelsbranschen och energisektorn. Mattias har också varit rådgivare inom hållbarhet som konsult.

För mer information, kontakta gärna:

Carina Silberg, valberedningens ordförande, Alecta, 0728-55 93 43, carina.silberg@alecta.se
Emma Ihre, styrelseordförande Global Compact Network Sweden, 0709- 77 71 90, emma.ihre@msa.se

Fakta Global Compact Network Sweden:

Global Compact Network Sweden är den svenska delen av UN Global Compact – världens största hållbarhetsinitiativ för företag, akademi och föreningar. UN Global Compact lanserades av Kofi Annan i New York 2000. Det svenska nätverkets uppdrag är att stärka arbetet med FN:s tio principer om mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption samt FN:s 17 Hållbarhetsmål inom svenskt näringsliv.  

Global hemsida: www.unglobalcompact.org
Svensk hemsida: www.globalcompact.se


Pressmeddelande 2019-08-21

Maria Collin ny Executive Director för Global Compact Network Sweden

Maria kommer närmast från medicinteknikföretaget Elekta där hon jobbat som Global Sustainability Manager. I den nya rollen på Global Compact får hon uppdraget att fortsätta etablera det svenska nätverket och hjälpa de svenska medlemmarna att stärka och växla upp sitt arbete med FN:s 17 hållbarhetsmål och FN:s 10 grundläggande principer om klimat, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och anti-korruption. – Det ska bli oerhört spännande att driva det svenska nätverket för UN Global Compact framåt. Som global plattform har Global Compact en unik position att inspirera och hjälpa både stora och små företag med hållbarhetsfrågor. Nyckeln till ett mer ansvarsfullt och hållbart företagande är mer kunskap, samarbete och innovation, vilket det svenska nätverket har en fantastisk möjlighet att skapa, säger Maria Collin.

Maria Collin har lång och gedigen erfarenhet av hållbarhetsarbete från flera olika branscher, både i Sverige och internationellt. Hon kommer närmast från rollen som Global Sustainability Manager på Elekta där har hon tagit fram och drivit igenom företagets globala hållbarhetsstrategi. Dessförinnan har hon jobbat som Group Responsible Sourcing Manager på Electrolux i både Sverige och Italien, samt haft rollen som hållbarhetsspecialist på Clas Ohlson. Hon har även erfarenhet av att driva utvecklingsarbete från en NGO i Bolivia.

– Vi är jätteglada över att ha rekryterat Maria Collin. Hennes breda erfarenhet av att driva utveckling, skapa engagemang, och stärka hållbarhetsagendan kommer att vara oerhört viktigt för oss. Maria kommer framförallt att vara en stor tillgång för alla våra medlemmar, säger Emma Ihre styrelseordförande för Global Compact Sweden.

Maria Collin tillträder rollen som Executive Director den 2 september 2019.

Fakta UN Global Compact och Global Compact Network Sweden:

UN Global Compact är idag världens största hållbarhetsinitiativ för det privata näringslivet. Det svenska nätverket startades i mars 2018 med syftet att skapa ett större lokalt engagemang för ansvarsfullt företagande och hjälpa de svenska medlemmarna att stärka och växla upp sitt hållbarhetsarbete med FN:s 17 hållbarhetsmål och FN:s grundläggande 10 principer om klimat, mänskliga rättigheter, arbetsrätt och anti-korruption. Nätverket är en plattform för företag och organisationer som vill hitta nya samarbetsmöjligheter och utbyta erfarenheter för att skapa en mer långsiktigt och hållbart näringsliv.

För mer information, kontakta:

Maria Collin, ny Executive Director Global Compact Network Sweden, tfn 0708-32 18 35
Emma Ihre, ordförande Global Compact Network Sweden, emma.ihre@msa.se, tfn 0709-77 71 90

Gabriel Lundström ny tillförordnad ordförande i styrelsen för UN Global Compact Network Sweden

Styrelsen i UN Global Compact Network Sweden har utsett Gabriel Lundström till tillförordnad ordförande fram till kommande årsmöte. Gabriel Lundström, Head of Sustainability, Corporate & Private Customers and Life, Sustainable Banking på SEB, har suttit i styrelsen för UN Global Compact Network Sweden (GCNS) som kassör sedan nätverket grundades 2018. Han är sedan drygt tio…

Continue Reading Gabriel Lundström ny tillförordnad ordförande i styrelsen för UN Global Compact Network Sweden