Invasionen av Ukraina – hur kan ditt företag hjälpa?

Enligt UNHCR har över 4,1 miljoner människor flytt Ukraina sedan Rysslands invasion av landet den 24 februari. Människors hem, jobb och inkomstkällor har gått förlorade. För att svara på denna fruktansvärda situation aktiverade EU sitt masskyddsdirektiv den 4 mars. Det innebär att personer från Ukraina nu erbjuds ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

I Ukraina har 79% av alla företag helt eller delvis stoppat sin verksamhet på grund av invasionen. För att hjälpa ukrainska flyktingar har de lokala Global Compact-nätverken i Ukraina och Polen, tillsammans med ett antal partnerorganisationer, lanserat ett initiativ – Give a Job for Ukrainians. Syftet med initiativet är att matcha ukrainska flyktingar med relevanta jobb.

Vi vet att många företag vill hjälpa till och göra vad de kan i denna krissituation. För att stötta de ukrainska flyktingarna uppmanar vi er – hela det svenska näringslivet – företag och organisationer, stora som små, att dela era lediga tjänster med de ukrainska och polska nätverken. Tjänsten kan vara temporär eller permanent, på distans eller på plats, heltid eller deltid. Ge våra ukrainska medmänniskor som nu är på flykt en chans och bli berikad av deras kompetens i retur.

Ni som arbetsgivare är varmt välkomna att skicka in information om era lediga tjänster till jobs@globalcompact.org.ua. Alla lediga tjänster som delas kommer att publiceras på Jooble och Happy Monday. Tack!

Vill ni få information om fler sätt ert företag kan svara på den humanitära krisen i Ukraina? Läs UN Global Compacts Business Guide här.