Är du intresserad av att engagera dig i styrelsearbetet i UN Global Compact Network Sweden? 

Engagera dig i nätverkets styrelse! Valberedningen välkomnar intresse från nya kandidater som vill utveckla arbetet vidare. Vi letar både efter kandidater som kan kliva in redan 2023, men framför allt söker vi personer som är intresserade av kandidera till 2024 och framåt. Att vara styrelseledamot är ett viktigt uppdrag i ett spännande sammanhang och ger ett utbyte som du kan ta med dig in i din roll.

Information från valberedningen

Styrelsen har en viktig roll i utvecklingen av nätverkets arbete och är ambassadörer för arbetet med de Tio Principerna. Som medlemsföretag har du möjlighet att nominera kandidater som kan bidra med sin erfarenhet och kompetens i strategiska frågor som skapar nytta för medlemmarna och som inspirerar näringslivet att verka för hållbar utveckling med lokal förankring och i en internationell kontext.

Nätverkets styrelse består av en rad namnkunniga och engagerade ledamöter med breda erfarenheter inom hållbarhet och företagande, och några har varit med sedan det svenska nätverket bildades. Vi i valberedningen arbetar för att säkra kontinuitet samtidigt som vi successivt vill få in nya ledamöter som kan vara med och forma den fortsatta strategin, stötta sekretariatet och representera nätverket i olika sammanhang. Under åren sedan starten har formerna för nätverket etablerats, styrelsen har lagt fram en strategi och sekretariatet är idag aktiva i att driva aktiviteter som är till nytta för medlemmarna. Under året har det bland annat inneburit eventserier inom mänskliga rättigheter och GHG-protokollet, den nordiska Global Compact-konferensen på temat ”Just Transition and the Role of Business” samt lanseringen av Omställningsrapporten.

Vi välkomnar intresse från nya kandidater som vill utveckla arbetet vidare. Vi letar både efter kandidater som kan kliva in redan 2023, men framför allt söker vi personer som är intresserade av kandidera till 2024 och framåt. Att vara styrelseledamot är ett viktigt uppdrag i ett spännande sammanhang och ger ett utbyte som du kan ta med dig in i din roll.

Följande är vägledande i valberedningens arbete med att utse styrelseledamöter:

  • Dynamik, balans och mångfald i bred bemärkelse – både vad gäller representerade erfarenheter och bakgrund (bland annat i form av bolag representerade, storlek, geografi, branscher, kön, etnisk tillhörighet, religion och ålder) samt det personliga bidraget i styrelsearbetet (driv, analys, lyhördhet, nätverk, osv).
  • Global och lokal – representanter som kan länka UN Global Compacts Tio Principer inom mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption och internationella perspektivet samt de globala målen för hållbar utveckling (SDG) till den lokala marknaden och samtidigt en stark lokal förankring både hos stora och små bolag.
  • Kontroll och översyn – särskilt avseende föreningens ekonomi och stadgar.

Om du är intresserad eller vill nominera en kandidat från ditt företag eller organisation ber vi dig fylla i en kort enkät som du hittar här. Lämna dina svar senast den 20 mars 2023

Valberedningen i GCNS//
Annika Ramsköld, Vattenfall
Thomas Rebermark, Stockholm International Water Institute
Lova Unge, Scania