Vatten, livsmedel och biologisk mångfald är tätt sammanlänkade. Men det är inte alltid att befintliga regelverk, modeller och metoder längre är det mest hållbara, effektiva eller bästa för klimatet. De pågående klimatförändringarna, som också drabbar i Sverige, har konsekvenser i hela värdekedjan, med lantbrukare, näringsliv, och konsumenter. De har med andra ord relevant för hela Sveriges befolkning.
Årets globala tema för Världsvattendagen är glaciärer och deras avgörande roll för livet på jorden. Smältvatten är en avgörande resurs för hushåll, jordbruk, industri och ekosystemens hälsa. Samtidigt står vi inför stora utmaningar med klimatförandring, ekosystemens degradering och förlusten av biologisk mångfald.
Årets seminarium på Världsvattendagen, organiserat av SIWI Swedish Water House, Vi-skogen and UN Global Compact Network Sweden, fokuserar på att både beskriva situationen och ge konkreta exempel på åtgärder för att bygga motståndskraft, beredskap och livskraftiga samhällen. Vi kommer att fokusera på möjliga lösningar och på vad vi kan göra för att stärka samhällens resiliens och beredskap inför hotet från klimatförändringarna och förlusten av biologisk mångfald.
Med detta seminarium vill vi skapa intresse för och kunskap om hur vatten och biologisk mångfald är en nyckel till klimatanpassning och hur det redan nu finns sätt att börja bygga en mer motståndskraftig framtid. Vi är stolta över att välkomna ett bred samling kunniga experter och ser fram emot många intressanta diskussioner. Välkomna att lära er mer och att dela med er av era egna perspektiv.
Praktisk information
- Seminaret hålls på svenska.
- Evenemanget sker på Arena Sergel på Malmskillnadsgatan 36, Stockholm.
- Seminariet live-streamas och spelas in.
- Deltagande är kostnadsfritt.
Registrering
Vi ber dig vänligen att avboka om du inte kan delta, detta för att vi vill minska matsvinn och kunna ge andra chansen att delta. För avbokning, kontakta manuel.eckert@siwi.org senast den 19 mars.